
Brändiviestintä yksinkertaistettuna
Kirjoitin aikaisemmin blogissani siitä, kuinka yritysviestinnässä on nykyään hirveästi höttöä eli turhaa moninkertaista ja manspleinaavaa lisäsisältöä. Ymmärrän sen, että kielitaito kuolee, jos ei lue tai opiskele. Kaiken lisäksi, jos otat sisältösi käyttöön suoraan tekoälyltä, jolla on amerikkalainen mieli, et saa sisällöistä omaasi ja et saa tavoitettua sillä sitä asiakaskuntaa, jota haet. Brändiviestintää pitää miettiä. Tietysti on niitä, joihin AI-höttö puree, mutta nämä yleisöt ovat sitä samaa hötön kirjoittajayleisöä. Kuinka usein he painavat sitä osta-nappia? Niin… Ei, en ole negatiivinen, vaan pikemminkin Punakynäpaholainen, joten pistetään tähän joukkoon jotain positiivista pohdittavaa. Miten käännät tämän päälaelleen eli teet sisällöstä omaasi sekä hyödyllistä tekoälyä hyödyntämällä eli saat AI:n avulla brändiviestintäsi kuntoon ja ostonappulat laulamaan?
Punakynäpaholaisena paheeni on hieman tykittää aina tikkuja kynnen alle alussa. Kun se aiheuttaa reaktion, silloin viesti on huomattu. Alku blogeissani voi siksi kuulostaa varsin negatiiviselta tai aggressiiviselta, mutta mantrani kautta löydän kaikesta aina sen positiivisen puolen, koska asioilla on tapana järjestyä, eikö? Työtäni on kirjoittaa ja tuottaa sisältöä, joten tämän homman hallitsen. Opetin kirjoittamista, sisällöntuotantoa sekä yritysviestintää opettajana ja olen jatkanut sen parissa toimimista myös yrittäjänä. Kaikessa kirjoittamisessa kohdentaminen on tärkeää. Kysy aina itseltäsi, kenelle kirjoitat?
Jos pohdin omaa kohderyhmääni, heitä ovat yrittäjät ja yksinyrittäjät, jotka kamppailevat sisällöntuotannon kanssa. Heillä kirjoittaminen ei aina luonnistu sekä he eivät ole saaneet otetta uusista työkaluista. He luulevat jääneensä jälkeen kaikessa, mutta todellisuudessa he kaipaavat vain tukea ja apukäsiä. Yrittäjän pitää keskittyä hänen omaan tuotteeseensa sekä sen kehittämiseen, ja myyntiä tukeva markkinointiviestintä voi olla kaltaisteni ammattilaisten tekemää. Punakynäilen nimenomaan heille sisältöjä eli analysoin, suunnittelen, rakennan sekä kehitän.
Kun määrittelet äänensävyäsi sekä henkilöbrändiäsi, mieti aina kohderyhmää. Äidinkielen opettajana en pidä koskaan “pintatyöskentelystä”, vaan haluan, että sisällöntuottajana käärin hihani ja menen syvemmälle kaikessa tekemisessä. Maailma on täynnä valmiita malleja, joita jokaisen some toistaa. Älä tee niin, vaan tee tekemisestä omaasi. Erottuminen on helppoa, kun siihen käyttää hieman aikaa. Brändiviestintä kaipaa aikaa ja punakynäilyä.
Aito kohderyhmäsi ymmärtää brändiviestintääsi ja kieltäsi
Tämä on keskeinen neuvo kaikille. Aito ostajaryhmäsi eli kohderyhmäsi ymmärtää kieltäsi. He ymmärtävät käyttämiäsi termejä, kuvauksia ja he reagoivat niihin. Reagoinnilla tarkoitan juuri myyntitunnellissa eteenpäin kulkemista. Kun tuotat sisältöä, pidä mielessäsi tämä. Tämän kappaleen otsikko ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun pitää heti kirjoittaa heille houkuttelevalla kielellä, vaan sinun pitää opettaa oikea kohderyhmä vaivihkaa ymmärtämään kieltäsi. Näin he löytävät pariisi, ihastuvat tekemiseesi ja alkavat tehdä lopulta kauppaa kanssasi. Jos he eivät ala kaupoille, sitten he vähintään levittävät sanaa eteenpäin osaamisestasi, koska jäit mieleen ja puhuttelit heitä.
Pohditaanpa esimerkiksi tätä urheilun näkökulmasta. Olen suuri F1-fani. Olen varmasti sanonut tämän blogisisällöissäni jossain vaiheessa, ja toisto ei koskaan ole pahitteeksi. Punaisen värin rakkaus tulee Ferrarista. Valitettavasti suosikkini Smooth Operator joutui lähtemään tallista eläkeläisen siirryttyä sinne ajamaan. Toivon todella, että Lellu voittaa sen itsekkään m***n mennen ja tullen, ja totun seuraamaan Carlosta Williamsilla. Mennään kuitenkin asiaan. F1 on siitä hieno laji, että jokainen kuski siellä on yksilö ja heillä on oma tyylinsä toimia. Jotkut kuskeista ovat varsin aggressiivisia kuskeja, jotkut taas samanlaisia ihania silkkitassuja kuin Kimi ja Carlos. Ja siinä piilee se erikoisuus.
Formuloissa jokaisen kuskin persoonallinen tapa ajaa vetää faneja puoleensa. Jokainen tekee sitä tosiaan omalla tavallaan — jotkut meistä tykkäävät voittajista eli kulkevat aina mestarin matkassa, jotkut meistä pitävät altavastaajista. Tätä samaa pitää miettiä sisällöntuottamisessa. Mikä on tapasi viestiä? Oletko massan mukana kulkija ja teet kaiken ns. mestarin vanavedessä? Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailet alasi kärkiyritysten kanssa asiakkaista. Haluat tehdä samaa, mutta sinulla ei ole siihen vaadittavaa henkilöstöä, osaamista saati budjettia. Oletko vastavirtaan kulkija? Valitset brändisi, kärkesi sekä tiedät resurssisi. Näin kehität omat termisi, oman sanastosi ja omat toimintamallisi. Näetkö siis hieman vaivaa, ja pohdit, millainen kieli puhuttelee kohderyhmääsi? Onko se liian vaikeaa? Jos on, ota mallit suoraan tekoälyltä ja yritä siinä sitten erottua.
Etkö vielä vakuuttunut? Kokeillaan brändiviestintää! Katso seuraavia kuvia, ja pohdi, miten puhuisit näille ihmisille? Ajattele heitä ostajinasi. Voit valita heidät kaikki, vain yhden tai kaksi heistä. Kehitä heille realistinen profiili asiakkaanasi — nimet, ikä, asuinmuoto, työ, parisuhdetausta, auto tai muu kulkuneuvo, harrastukset, haaveet, toiveet, tavoitteet sekä kaikki muu. Mieti tavat, joilla saisit heidät tavoitettua. Mitkä olisivat yleiset esteet, miksi he eivät ihastuisi sinuun? Mitkä olisivat yleiset syyt, miksi he kääntyisivät puoleesi? Tarkastele kaikkea oman tuotteesi tai palvelusi näkökulmasta eli oletko halukas myymään heille jotain tai mikä palvelusi sopisi heille ja miksi?
Dokumentointi on kaiken lähtökohta, ja tekemisen seuranta tukee valintoja
Kun olet kehittänyt persoonat, on aika testata. Lähde tuottamaan sisältöä näille ihmisille. Pidä mielessäsi luomasi profiilit. Puhele heille kuin ystävälle tai työkaverille. Tee tätä hetken aikaa ja seuraa analytiikkaa, mitä se sanoo. Se kertoo usein, tavoitatko dokumentoimasi ihmisryhmän eli vastaako käyttäjäkuntasi laatimiasi profiileja. Jos vastaa, jatka samalla tulituksella, jos ei, pohdi, mitä voisit kehittää. Orgaanisen sisällön vaikutuksen tehostaminen maksetulla mainonnalla haluamallesi kohderyhmälle ei ole koskaan pahitteeksi. Mikään ei tapahdu hetkessä, vaan tekeminen vaatii kestävää työskentelyä.
Ymmärsit yskän brändiviestintä-ajatuksesta? Nyt sinun on ehkä helpompi lähteä kehittämään tyyliäsi. Millainen persoona vetoaa yleisösi tarpeisiin? Oletko ystävällinen, leikkisä vai suorasukainen? Miksi se vetoaa tai ei vetoa heihin? Omaksi henkilöbrändikseni olen kehittänyt vaikean tyylin. Se pelottaa joitakin, se ahdistaa joitakin ja jotkut taas ihastuvat rohkeuteeni ja tapaani viestiä. Olen nimittäin Punakynäpaholainen, viestin varsin suorasukaisesti ja en ole small talkin ystävä. (Se varmaan kävi muutenkin selväksi…) Menen siis suoraan asiaan. Se voi vaikuttaa tylyltä ja epäystävälliseltä, mutta sitä ei ole. Se on asiaminäni, ei oikea minäni. Oikeasti olen aika herttainen tyyppi. Kun aloitat yhteistyön kanssani, huomaat sen.