Brändiviestintä yksinkertaistettuna | Punakynäpaholainen
Brändiviestintä yksinkertaistettuna - Kohderyhmälle kaikki selkeästi ja ajatuksella.

Brän­di­vies­tin­tä yksin­ker­tais­tet­tu­na

Kir­joi­tin aikai­sem­min blo­gis­sa­ni sii­tä, kuin­ka yri­tys­vies­tin­näs­sä on nyky­ään hir­veäs­ti höt­töä eli tur­haa monin­ker­tais­ta ja mansplei­naa­vaa lisä­si­säl­töä. Ymmär­rän sen, että kie­li­tai­to kuo­lee, jos ei lue tai opis­ke­le. Kai­ken lisäk­si, jos otat sisäl­tö­si käyt­töön suo­raan teko­ä­lyl­tä, jol­la on ame­rik­ka­lai­nen mie­li, et saa sisäl­löis­tä omaa­si ja et saa tavoi­tet­tua sil­lä sitä asia­kas­kun­taa, jota haet. Brän­di­vies­tin­tää pitää miet­tiä. Tie­tys­ti on nii­tä, joi­hin AI-höt­tö puree, mut­ta nämä ylei­söt ovat sitä samaa hötön kir­joit­ta­jay­lei­söä. Kuin­ka usein he pai­na­vat sitä osta-nap­pia? Niin… Ei, en ole nega­tii­vi­nen, vaan pikem­min­kin Puna­ky­nä­pa­ho­lai­nen, joten pis­te­tään tähän jouk­koon jotain posi­tii­vis­ta poh­dit­ta­vaa. Miten kään­nät tämän pää­lael­leen eli teet sisäl­lös­tä omaa­si sekä hyö­dyl­lis­tä teko­ä­lyä hyö­dyn­tä­mäl­lä eli saat AI:n avul­la brän­di­vies­tin­tä­si kun­toon ja osto­nap­pu­lat lau­la­maan?

Puna­ky­nä­pa­ho­lai­se­na pahee­ni on hie­man tykit­tää aina tik­ku­ja kyn­nen alle alus­sa. Kun se aiheut­taa reak­tion, sil­loin vies­ti on huo­mat­tu. Alku blo­geis­sa­ni voi sik­si kuu­los­taa var­sin nega­tii­vi­sel­ta tai aggres­sii­vi­sel­ta, mut­ta mant­ra­ni kaut­ta löy­dän kai­kes­ta aina sen posi­tii­vi­sen puo­len, kos­ka asioil­la on tapa­na jär­jes­tyä, eikö? Työ­tä­ni on kir­joit­taa ja tuot­taa sisäl­töä, joten tämän hom­man hal­lit­sen. Ope­tin kir­joit­ta­mis­ta, sisäl­lön­tuo­tan­toa sekä yri­tys­vies­tin­tää opet­ta­ja­na ja olen jat­ka­nut sen paris­sa toi­mi­mis­ta myös yrit­tä­jä­nä. Kai­kes­sa kir­joit­ta­mi­ses­sa koh­den­ta­mi­nen on tär­ke­ää. Kysy aina itsel­tä­si, kenel­le kir­joi­tat?

Jos poh­din omaa koh­de­ryh­mää­ni, hei­tä ovat yrit­tä­jät ja yksi­ny­rit­tä­jät, jot­ka kamp­pai­le­vat sisäl­lön­tuo­tan­non kans­sa. Heil­lä kir­joit­ta­mi­nen ei aina luon­nis­tu sekä he eivät ole saa­neet otet­ta uusis­ta työ­ka­luis­ta. He luu­le­vat jää­neen­sä jäl­keen kai­kes­sa, mut­ta todel­li­suu­des­sa he kai­paa­vat vain tukea ja apu­kä­siä. Yrit­tä­jän pitää kes­kit­tyä hänen omaan tuot­tee­seen­sa sekä sen kehit­tä­mi­seen, ja myyn­tiä tuke­va mark­ki­noin­ti­vies­tin­tä voi olla kal­tais­te­ni ammat­ti­lais­ten teke­mää. Puna­ky­näi­len nime­no­maan heil­le sisäl­tö­jä eli ana­ly­soin, suun­nit­te­len, raken­nan sekä kehi­tän.

Kun mää­rit­te­let äänen­sä­vyä­si sekä hen­ki­löbrän­diä­si, mie­ti aina koh­de­ryh­mää. Äidin­kie­len opet­ta­ja­na en pidä kos­kaan “pin­ta­työs­ken­te­lys­tä”, vaan haluan, että sisäl­lön­tuot­ta­ja­na kää­rin hiha­ni ja menen syvem­mäl­le kai­kes­sa teke­mi­ses­sä. Maa­il­ma on täyn­nä val­mii­ta mal­le­ja, joi­ta jokai­sen some tois­taa. Älä tee niin, vaan tee teke­mi­ses­tä omaa­si. Erot­tu­mi­nen on help­poa, kun sii­hen käyt­tää hie­man aikaa. Brän­di­vies­tin­tä kai­paa aikaa ja puna­ky­näi­lyä.

Aito koh­de­ryh­mä­si ymmär­tää brän­di­vies­tin­tää­si ja kiel­tä­si

Tämä on kes­kei­nen neu­vo kai­kil­le. Aito osta­ja­ryh­mä­si eli koh­de­ryh­mä­si ymmär­tää kiel­tä­si. He ymmär­tä­vät käyt­tä­miä­si ter­me­jä, kuvauk­sia ja he rea­goi­vat nii­hin. Rea­goin­nil­la tar­koi­tan juu­ri myyn­ti­tun­nel­lis­sa eteen­päin kul­ke­mis­ta. Kun tuo­tat sisäl­töä, pidä mie­les­sä­si tämä. Tämän kap­pa­leen otsik­ko ei kui­ten­kaan tar­koi­ta sitä, että sinun pitää heti kir­joit­taa heil­le hou­kut­te­le­val­la kie­lel­lä, vaan sinun pitää opet­taa oikea koh­de­ryh­mä vai­vih­kaa ymmär­tä­mään kiel­tä­si. Näin he löy­tä­vät parii­si, ihas­tu­vat teke­mi­see­si ja alka­vat teh­dä lopul­ta kaup­paa kans­sa­si. Jos he eivät ala kau­poil­le, sit­ten he vähin­tään levit­tä­vät sanaa eteen­päin osaa­mi­ses­ta­si, kos­ka jäit mie­leen ja puhut­te­lit hei­tä.

Poh­di­taan­pa esi­mer­kik­si tätä urhei­lun näkö­kul­mas­ta. Olen suu­ri F1-fani. Olen var­mas­ti sano­nut tämän blo­gi­si­säl­löis­sä­ni jos­sain vai­hees­sa, ja tois­to ei kos­kaan ole pahit­teek­si. Punai­sen värin rak­kaus tulee Fer­ra­ris­ta. Vali­tet­ta­vas­ti suo­sik­ki­ni Smooth Ope­ra­tor jou­tui läh­te­mään tal­lis­ta elä­ke­läi­sen siir­ryt­tyä sin­ne aja­maan. Toi­von todel­la, että Lel­lu voit­taa sen itsek­kään m***n men­nen ja tul­len, ja totun seu­raa­maan Car­los­ta Wil­liam­sil­la. Men­nään kui­ten­kin asi­aan. F1 on sii­tä hie­no laji, että jokai­nen kus­ki siel­lä on yksi­lö ja heil­lä on oma tyy­lin­sä toi­mia. Jot­kut kus­keis­ta ovat var­sin aggres­sii­vi­sia kus­ke­ja, jot­kut taas saman­lai­sia iha­nia silk­ki­tas­su­ja kuin Kimi ja Car­los. Ja sii­nä pii­lee se eri­koi­suus.

For­mu­lois­sa jokai­sen kus­kin per­soo­nal­li­nen tapa ajaa vetää fane­ja puo­leen­sa. Jokai­nen tekee sitä tosi­aan omal­la taval­laan — jot­kut meis­tä tyk­kää­vät voit­ta­jis­ta eli kul­ke­vat aina mes­ta­rin mat­kas­sa, jot­kut meis­tä pitä­vät alta­vas­taa­jis­ta. Tätä samaa pitää miet­tiä sisäl­lön­tuot­ta­mi­ses­sa. Mikä on tapa­si vies­tiä? Olet­ko mas­san muka­na kul­ki­ja ja teet kai­ken ns. mes­ta­rin vana­ve­des­sä? Tämä tar­koit­taa sitä, että kil­pai­let ala­si kär­kiy­ri­tys­ten kans­sa asiak­kais­ta. Haluat teh­dä samaa, mut­ta sinul­la ei ole sii­hen vaa­dit­ta­vaa hen­ki­lös­töä, osaa­mis­ta saa­ti bud­jet­tia. Olet­ko vas­ta­vir­taan kul­ki­ja? Valit­set brän­di­si, kär­ke­si sekä tie­dät resurs­si­si. Näin kehi­tät omat ter­mi­si, oman sanas­to­si ja omat toi­min­ta­mal­li­si. Näet­kö siis hie­man vai­vaa, ja poh­dit, mil­lai­nen kie­li puhut­te­lee koh­de­ryh­mää­si? Onko se lii­an vai­ke­aa? Jos on, ota mal­lit suo­raan teko­ä­lyl­tä ja yri­tä sii­nä sit­ten erot­tua.

Etkö vie­lä vakuut­tu­nut? Kokeil­laan brän­di­vies­tin­tää! Kat­so seu­raa­via kuvia, ja poh­di, miten puhui­sit näil­le ihmi­sil­le? Ajat­te­le hei­tä osta­ji­na­si. Voit vali­ta hei­dät kaik­ki, vain yhden tai kak­si heis­tä. Kehi­tä heil­le rea­lis­ti­nen pro­fii­li asiak­kaa­na­si — nimet, ikä, asuin­muo­to, työ, pari­suh­de­taus­ta, auto tai muu kul­ku­neu­vo, har­ras­tuk­set, haa­veet, toi­veet, tavoit­teet sekä kaik­ki muu. Mie­ti tavat, joil­la sai­sit hei­dät tavoi­tet­tua. Mit­kä oli­si­vat ylei­set esteet, mik­si he eivät ihas­tui­si sinuun? Mit­kä oli­si­vat ylei­set syyt, mik­si he kään­tyi­si­vät puo­lee­si? Tar­kas­te­le kaik­kea oman tuot­tee­si tai pal­ve­lusi näkö­kul­mas­ta eli olet­ko halu­kas myy­mään heil­le jotain tai mikä pal­ve­lusi sopi­si heil­le ja mik­si?

Doku­men­toin­ti on kai­ken läh­tö­koh­ta, ja teke­mi­sen seu­ran­ta tukee valin­to­ja

Kun olet kehit­tä­nyt per­soo­nat, on aika tes­ta­ta. Läh­de tuot­ta­maan sisäl­töä näil­le ihmi­sil­le. Pidä mie­les­sä­si luo­ma­si pro­fii­lit. Puhe­le heil­le kuin ystä­väl­le tai työ­ka­ve­ril­le. Tee tätä het­ken aikaa ja seu­raa ana­ly­tiik­kaa, mitä se sanoo. Se ker­too usein, tavoi­tat­ko doku­men­toi­ma­si ihmis­ryh­män eli vas­taa­ko käyt­tä­jä­kun­ta­si laa­ti­mia­si pro­fii­le­ja. Jos vas­taa, jat­ka samal­la tuli­tuk­sel­la, jos ei, poh­di, mitä voi­sit kehit­tää. Orgaa­ni­sen sisäl­lön vai­ku­tuk­sen tehos­ta­mi­nen mak­se­tul­la mai­non­nal­la halua­mal­le­si koh­de­ryh­mäl­le ei ole kos­kaan pahit­teek­si. Mikään ei tapah­du het­kes­sä, vaan teke­mi­nen vaa­tii kes­tä­vää työs­ken­te­lyä.

Ymmär­sit yskän brän­di­vies­tin­tä-aja­tuk­ses­ta? Nyt sinun on ehkä hel­pom­pi läh­teä kehit­tä­mään tyy­liä­si. Mil­lai­nen per­soo­na veto­aa ylei­sö­si tar­pei­siin? Olet­ko ystä­väl­li­nen, leik­ki­sä vai suo­ra­su­kai­nen? Mik­si se veto­aa tai ei vetoa hei­hin? Omak­si hen­ki­löbrän­dik­se­ni olen kehit­tä­nyt vai­kean tyy­lin. Se pelot­taa joi­ta­kin, se ahdis­taa joi­ta­kin ja jot­kut taas ihas­tu­vat roh­keu­tee­ni ja tapaa­ni vies­tiä. Olen nimit­täin Puna­ky­nä­pa­ho­lai­nen, vies­tin var­sin suo­ra­su­kai­ses­ti ja en ole small tal­kin ystä­vä. (Se var­maan kävi muu­ten­kin sel­väk­si…) Menen siis suo­raan asi­aan. Se voi vai­kut­taa tylyl­tä ja epäys­tä­väl­li­sel­tä, mut­ta sitä ei ole. Se on asia­mi­nä­ni, ei oikea minä­ni. Oikeas­ti olen aika hert­tai­nen tyyp­pi. Kun aloi­tat yhteis­työn kans­sa­ni, huo­maat sen.