
Kun seisot sanattomana ja avuttomana kaiken keskellä
Maaliskuu meni ohitse jossain ihmeellisessä sumussa. Kaikki alkoi ilmoituksesta: “Hoidot eivät enää tehoa ja ne joudutaan lopettamaan.” Minun piti lukea tämä äitini lähettämä WhatsApp-viesti useaan kertaan. En vain jostain syystä ymmärtänyt asiaa. Hän on ollut niin iloinen, pirteä ja tekevä. Hän on kulkenut lenkeillä, kävellyt kuntomatolla sekä ihastellut maailmaa ympärillään, ja olen saanut viesteinä kuvia siitäkin edestä. Olemme puhuneet kesästä, mitä kesällä tapahtuu ja mitä äitini aikoo kasvattaa pihalla isän kanssa. Milloin daaliat pitikään nostaa esiin? Sitten tämän yhden tärkeimmän ihmiseni elämältä vedetään matto alta, ja kahdessa viikossa hän oli poissa lopullisesti. Ei enää aamuviestejä, huomenia tai hyvää yötä. Ei muitakaan höpötyksiä saati juoruja kyliltä ja sukulaisilta. Kun kävelin äidin sairaalahuoneesta viimeisen kerran ulos, seisoin avuttomana ja sanattomana keskellä aktiivista osastoa, joka ei pysähtynyt, vaikka äitini sydän oli tehnyt niin.
Yrittäjänä olen tottunut tilanteisiin, joissa sisältöjä pitää punakynäillä syystä tai toisesta tilanteessa kuin tilanteessa. Maaliskuun alussa, kun äiti selitti minulle konkreettisen tilanteen, tekeminen ja inspiraatio katosivat kokonaan. Tieto ei kuitenkaan tullut ihan puskista. Sain tietää tulevasta jo viime syksynä, kun ensimmäinen merkki äidin heikkenevästä tilasta tuli tietooni. Tämän jälkeen koko talvi meni kuin olisin kompuroinut polvia myöten syvässä hangessa. Vaikka tein töitä, tein sen oudolla automaatilla — ei mitään extraa, mutta ei mitään jäänyt tekemättäkään. Maaliskuun alussa kynä kuitenkin yksinkertaisesti irtosi otteestani. Se ei enää punakynäillyt mitään ja tekoälyllä sisältöjä ei saattanut tekohengittää eloon. En kokenut sitä tärkeäksi, vaan halusin antaa kaiken aikani hetkille vanhempieni kanssa.
Äitini sanoi: “Ole rohkea.”
Uuden oppiminen sekä erilaisiin maailmoihin tutustuminen ovat aina olleet perheessämme tärkeitä arvoja. Siitä syystä lapsuudenkodissamme kirjoja oli runsaasti tarjolla. Niitä luettiin meille, ja kun opin itse lukemaan, en voinut olla lopettamatta. Äiti huomasi tämän ja vei minut kirjastoon sekä opasti käyttämään sitä. Siitä syystä kirjastot ovat minulle arvokkaita ja tärkeitä paikkoja. Pienellä kylällä kirjasto oli lähellä, joten en kaivannut tukea kulkemiseen. Olin se usein kirjastoon kävelevä tyttö, jolla oli iso muovikassi täynnä kirjoja palautettavaksi, ja joka kierreltyään hetken keräsi kirjoja yhtä ison kasan aina lainattavaksi. Se on vieläkin tapani, koska vaikka joitakin kirjoja on ilo omistaa, joitakin voi kuluttaa vain sen kerran ja ne on hyvä päästää kiertoon muillekin.
Äitini kannusti: “Ole utelias.”
Äitini oli kova lukemaan ja hän rakasti kaunokirjallisuutta sekä historiallisia romaaneja. Lapsuudesta muistan, että äitini istui illalla kirja kourassa omassa nurkkauksessaan olohuoneessa, kun me lapset katselimme lastenohjelmia tai sitten pelasimme pelejä tai piirtelimme. Kirja vaihtui hänellä tiuhaan. Tämän lukutyylin olen perinyt äidiltäni, koska kun tartun hyvään kirjaan kiinni, luen sen läpi siltä istumalta. Mieheni naureskelee tälle useinkin, että: “Jahas. Vastausautomaatti on mennyt Hennalla päälle.” Hän tietää, että silloin ei kannata häiritä, koska kirja on imaissut minut maailmaansa.
Lukemisen mukana kehittyi myös taitoni kirjoittaa. Sen huomasi jo äidinkielen opettajani koulussa, kun hän kertoi parhaista aineista, joiden joukossa oli usein omani. Hän muisti korostaa sitä, että näiden tekstien kirjoittajien sisällöistä huomaa, kuka lukee kirjoja enemmän kuin muut — hän puhui silloin suoraan minulle. Lukemalla nimittäin maailmankuva laajenee, näkökulma-ajattelu kehittyy sekä unelmat muuttuvat mahdollisuuksiksi. Kasvoni punastuivat silloin positiivisessa mielessä. Lukemisen vuoksi kirjoitin paljon, ensin päiväkirjaa ja sitten runoja sekä erilaisia muita pidempiä sisältöjä. Kaikki tämä oli mahdollista, koska äitini antoi minulle välineet tehdä niin. Äitini näytti minulle sanat sekä antoi rohkeuden käyttää niitä.
Äitini pyysi: “Pidä huolta”
Meille kaikille tulee eteen jossain vaiheessa se hetki, kun ymmärrämme vaihtaneemme roolia vanhempiemme kanssa. Emme enää kysy neuvoa – vaan annamme niitä. Se tapahtui minulle lopullisesti viime syksynä. Istuin eräänä iltana mieheni kanssa saunassa ja sanoin hänelle, että nyt olen astunut sen seuraavan askeleen portaissa eteenpäin. En ole enää lapsi, joka saa kaiken kaipaamansa avun vanhemmiltaan, vaan minä olen nyt se henkilö, joka antaa avun vanhemmilleni. Olen se tuki ja turva, kun hätä iskee.
Viimeisten viikkojen aikana äiti kertoi minulle peloistaan sekä tarpeistaan. Kävimme läpi hänen viimeisiä toiveitaan sekä järjestelyitä, mitä hän oli tehnyt ja mitä hän haluaisi. Joskus sekaan mahtui myös epäuskoa hänenkin puoleltaan. “Kauheaa puhua tällaisista.” Hän oli huolissaan isäni jaksamisesta sekä sisaruksistani ja heidän perheiden jaksamisesta. Hän ei halunnut kuormittaa heitä näillä kaikilla tiedoilla hänen tilastaan, vaan halusi pitää heidät tietoisina sopivissa määrin. Äiti luotti tässä minuun. Viestinnän ammattilaisena ymmärrän tämän enemmän kuin hyvin. Kaikkea ei tarvitse kertoa kaikille, mutta tietoa pitää välittää sopivassa suhteessa eteenpäin kohderyhmä huomioiden. Vaikka tuo voi kuulostaa kylmältä tässä yhteydessä, sitä se ei ole. Äiti tuntee parhaiten lapsensa.
Kun tärkeä ihminen siirtyy tästä elämästä pois, tulee ensimmäisenä mieleen se, että minun olisi pitänyt tehdä niin ja tehdä noin. Minulle ei. Olen elänyt monella tapaa onnellisemmin kuin moni muu. Minulla on ollut äiti, joka on ollut aina läsnä, rinnallani ja mielessäni. Äiti opetti minua rakastamaan maailmaa ja sen tarinoita. Äitini antoi minulle tärkeimmät neuvot — ole rohkea, ole utelias ja pidä huolta lähimmistä ihmisistäsi. Nämä ovat myös arvoni. Äiti uskalsi päästää minut monelle matkalle untuvikkona, ja hän luotti aina, että en tee typeryyksiä. En koskaan pettänyt tätä luottamusta. En olisi uskaltanut lähteä tai kokeilla siipiäni, jos minulla ei olisi ollut äitiäni. Hän osasi usein kysyä sen kysymyksen, jota en itse osannut itseltäni kysyä. Jään kaipaamaan näitä asioita ja ehkä eniten juuri niitä hetkiä, kun hiljaisina aamuina kahvikuppi höyryää kädessäni ja katselen, kun koirat kirmaavat takapihalla. Silloin olisi niin luontevaa naputtaa hänelle viesti: “Huomenta, mitä sinne?”