Vinkkejä työnhakuun ja yrittäjän arkea
Korona iski jälleen tähän yrittäjään. Mitä silloin tapahtuu? Ei ainakaan työnhakua. Silloin kaikki tekeminen loppuu siihen hetkiseksi. Onneksi sairastuin siihen viikonloppuna ja pahimmat päivät ajoittuivat viikonlopulle. Valitettavasti kuitenkin koronan jälkeiset arkipäivät kuluvat enimmäkseen kaikkien tekemättömien töiden kirimisessä kiinni. Pää ei ihan ole tullut mukana, mutta enpä ole kuullut pahojakaan sanoja. Jos aikaa on jäänyt hetkeksi, olen voinut ottaa hetken ja toimia koirieni brändilähettiläänä sohvalta makuupussissa. Samalla, kun olen ottanut näitä hetkiä, olen seurannut uutisia ja huomioinut, kuinka saneeraukset, konkurssit sekä irtisanomiset ovat vallanneet uutisalaa. Työnhausta tulee jälleen avainharrastus monelle.
Miten työnhakua voisi sitten tehostaa? Onnistuisiko se esimerkiksi Linkedinissä tehokkaammin kuin Työvoimatoimiston hakulomakkeita selaten? Linkedinissä on nykyään monenlaisia työpaikkoja tarjolla monenmoisille osaajille. Välttämättä siellä ei tarjota töitä ihan kaikille, joten ottaisin tasapuolisesti käyttöön kaikki mahdolliset työpaikkasivustot sekä ‑toimistot.
Työhakemuksia tehokkaasti selattuasi tai vain pienen vaivan jälkeen eteen saattaa tulla SE ilmoitus, joka saa sinut henkäisemään: “Wau! Tuossa on juuri sellainen ilmoitus, minne haluaisin lähettää hakemuksen.” Paneudut hetken ilmoitukseen, esiin nousee muutama oudompi sana. Googlaat sanat, pohdit samalla, miten voisin osaamisellasi ja työkokemuksellasi täyttää hakemuksessa esiin nostetut ominaisuudet ja taidot. Aloitat hakemuksen kirjoittamisen, ja jokin tökkii. Tiesitkö, että rekrytointiviestintä kaipaa myös suunnitelman. Onko sinulla jo sellainen?
Työnhaku tehokkaaksi eli muista nämä asiat, kun haet töitä, lähetät ensimmäisen hakemuksesi sekä valmistaudut haastatteluun
Jokainen meistä on kirjoittanut edes jonkinmoisen työhakemuksen joskus elämässään, eikö? Suurin osa meistä on kirjoittanut ainakin yhden sellaisen koulun penkillä keksittyyn työpaikkaan. Osa meistä on kirjoittanut niitä useamman elämänsä aikana. Muistat ehkä joitakin niitä asioita, mitä pitikään huomioida tai mitkä asiat piti vähintään esitellä? Mikä ero olikaan ansioluettelolla ja CV:llä? Miten CV:stä saatiin keskusteleva, informatiivinen, houkutteleva? Millaisia taitoja korostaisitkaan toiseen työpaikkaan ja mitä toiseen?
1) Lähde aina liikkeelle hakutekstistä. Tutustu tarkasti hakemuksen hakutekstiin: Millaisia taitoja siellä nostetaan esiin? Millaista sanastoa (tittelit, työtermit, verbit jne.) käytetään?
- Onko hakuteksti selostava ja monipuolinen vai onko se vain peruskuvaus siitä, millaista ihmistä haetaan?
- Kerää ylös kaikki huomaamasi tieto eli kerää ylös termejä, asiasanoja ja titteleitä.
2) Rakenna kartta osaamisestasi. Rakenna ns. raaka versio persoonastasi työnhakua varten.
- Millainen olet ihmisenä? Arvot? Taidot? Osaaminen? Kiinnostuksen kohteesi ja luonteenpiirteesi?
- Pohdin sen jälkeen, millaisiin työtehtäviin niistä olisi apua?
- Yhdistele osaamisesi hakuteksteissä esiintyneisiin tarpeisiin. Mitä olet oppinut aikaisemmissa töissäsi ja miten tämä oppi voisi täyttää tämän tarpeen?
3) Rakenna myös jonkinlainen suunnitelma tavoitteistasi.
- Tuliko hakuteksteissä vastaan taitoja, joita haluat vahvistaa, kehittää tai opetella? Kerää ylös ne asiat, mitä haluat oppia ja mitä voisit kehittää.
4) Lopuksi päivitä Linkedin ja kerää muutama suositus, koska suositukset ovat nykyään iso osa työnhakua
- Varmista, että LinkedIn-profiilisi on päivitetty ja tietosi ovat oikein siellä.
- Joko sinulla on siellä suosituksia? Lähes joka paikassa kysytään aina suosituksia, ja jos edellinen työnantaja on pitänyt sinusta paljon, suosituksen antaminen positiivisessa mielessä on vähintä, mitä voit tehdä hyväksesi. Toisaalta, jos olet tullut hyvin toimiin työyhteisössä ja olet ollut tykätty, kuka kieltää kysymästä suosituksia heiltä. Ps. Kurkkaa vinkki, miten suositus kannattaa pyytää.
Rohkeasti kohti uutta työpaikkaa!
Tämän taustatyön jälkeen sinulla on työhakemukseen oiva pohja, josta saat varmasti aikaiseksi sisällön, jonka avulla osaat perustella, miksi juuri sinä olet oikea valinta tai miksi heidän tulisi kutsua sinut haastatteluun. Koottuasi nuo tiedot yhteen, sinulla on selkeä näkemys siitä, mitä osaat, mitä haluat vielä kehittää ja miksi haluat tulla “isona”. Maailma on pullollaan tapoja rakentaa hakemukset, mutta tässä on yksi tapa, jota olen opetuksessani käyttänyt. Taustatyö on aina kultaa!