Verkkokaupan tuotekuvaukset eivät ole turhia
Punakynäpaholainen kertoo, millaisia ovat asiakasystävälliset verkkokaupan tuotekuvaukset?

Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­set eivät ole tur­hia

Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­set ovat teho­kas tuki mark­ki­noin­nis­sa. Kun verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­set on laa­dit­tu hou­kut­te­le­vas­ti ja mie­leen­pai­nu­val­la taval­la, asia­kas ohjau­tuu kuin itses­tään yri­tyk­sen tuot­tei­den pariin. Hyvin­laa­di­tut tuo­te­ku­vauk­set herät­tä­vät luot­ta­mus­ta ja sitout­ta­vat asiak­kaan verk­ko­kaup­pa­si vakio­asiak­kaak­si. Kun tuo­te­ku­vauk­set otta­vat vas­taan, puhut­te­le­vat ongel­maa sekä selos­ta­vat auki vai­keam­mat ter­mit, asia­kas­pal­ve­lu­ko­ke­mus­kin on läm­min. Mikään ei ole kau­heam­paa kuin men­nä verk­ko­kaup­paan, mis­sä tuo­te­si­säl­löt ovat tek­ni­siä ja kyl­miä, jois­ta taval­li­nen tal­laa­ja ei saa otet­ta lai­sin­kaan. Sama tun­ne tuli­si sii­tä, kun meni­sit kivi­jal­ka­liik­kee­seen ostoin­toa puhis­ten ja myy­jä ei huo­maa­kaan sinua. “Sin­ne meni­vät sinun pro­vik­ka­si.”

En tur­haan mai­nin­nut tuo­ta kyl­mää koh­te­lua kivi­jal­ka­liik­kees­sä. Mie­les­tä­ni verk­ko­kau­pat ovat nous­seet uudel­le tasol­le digiai­ka­kau­del­la. Digi­taa­li­seen asia­kas­pal­ve­lu­ko­ke­muk­seen tulee tehos­taa enem­män ja enem­män. Enää ei ehkä rii­tä, että sinul­la on tuo­te ja hal­vin hin­ta. Panos­ta­mal­la verk­ko­kau­pan sisäl­töön, kas­va­tat hel­pos­ti verk­ko­kaup­pa­si myyn­tiä. Toi­mi­va tuo­te­ku­vaus on teh­ty hou­kut­te­le­maan sekä infor­moi­maan. Se on tär­keä osa osto­pää­tös­tä. Jos tuo­te­ku­vaus on kir­joi­tet­tu epä­sel­väs­ti ja se sisäl­tää todel­la huo­non kuvan tuot­tees­ta, asia­kas kir­joit­taa nopeas­ti Googleen uudel­leen haku­ter­min­sä ja siir­tyy seu­raa­vaan. Ethän halua sitä? 

Mil­lai­sia ovat hyvät verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­set?

Kun suun­nit­te­len ja kir­joi­tan verk­ko­kaup­po­jen tuot­teil­le sisäl­tö­jä, sel­vi­tän ja tut­kin, mitä asioi­ta sisäl­töön tuli­si nos­taa ja mil­lai­sia tun­tei­ta sen tuli­si herät­tää. Kes­keis­tä täs­sä on huo­mioi­da juu­ri koh­de­ryh­mä. Mit­kä oli­si­vat sel­lai­sia seik­ko­ja, jois­ta asiak­kaat oli­si­vat kiin­nos­tu­nei­ta? Tuo­te voi olla bulk­ki, joka­päi­väi­nen tar­vi­ke, tai sit­ten han­ka­la, jota ei han­ki­ta kuin ehkä ker­ran tai kak­si ker­taa elä­mäs­sä. Niin­pä saman­tyy­li­nen teks­ti ei vält­tä­mät­tä pal­ve­le tuo­te­ku­vauk­ses­sa molem­pia osa­puo­lia.

Yleen­sä verk­ko­kaup­pi­aat ovat toi­mi­neet tuot­tei­den kans­sa kau­an, joten heil­lä on sel­keä kuva tuot­teis­taan ja tuo­te­per­heis­tään. Vali­tet­ta­vas­ti sil­loin verk­ko­kaup­pias saat­taa teh­dä suu­rim­man vir­heen eli men­nä olet­ta­man puo­lel­le. “Kyl­lä asia­kas tuon tie­tää.” Ulko­puo­li­se­na teki­jä­nä osaan tar­kas­tel­la kuvauk­sia mah­dol­li­sen asiak­kaan sil­min sekä esit­tää kysy­myk­siä asiak­kaan suul­la. Hyvä tuo­te­ku­vaus sisäl­tää kai­ken sen tie­don, jon­ka asia­kas tar­vit­see, että hän voi teh­dä osto­pää­tök­sen­sä ja ostaa tuot­teen.

Kun otat käsit­te­lyyn verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­set, ota huo­mioon seu­raa­vat sei­kat:

  • Infor­ma­tii­vi­suus ja help­pous
  • Koh­de­ryh­mä
  • Brän­din mukai­nen visua­li­soin­ti
  • Asiak­kaan akti­voin­ti — CTA
  • Haku­ko­ne­nä­ky­vyys eli SEO-opti­moin­ti

1) Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vaus tar­jo­aa infor­maa­tio­ta

Tuo­te­ku­vauk­sen tuli­si aina antaa enem­män. Suu­rin osa asiak­kais­ta tekee taus­ta­tut­ki­muk­sen ver­kos­sa ennen var­si­nais­ta han­kin­taa. Kun panos­tat tuo­te­ku­vauk­seen ja olet mah­dol­li­sim­man aito ja infor­ma­tii­vi­nen, annat asiak­kaal­le vuo­ro­vai­ku­tuk­sel­li­sen asia­kas­pal­ve­lu­ko­ke­muk­sen. Sisäl­lös­tä ei tur­haan puhu­ta kin­gi­nä, SEO-koneet eivät tur­haan puus­ku­ta, jos sivuil­ta­si puut­tuu teks­tiä. Anna siis infor­maa­tiol­la sekä tuo­te­tie­dol­la asiak­kaal­le tart­tu­ma­pin­taa. Jos kie­len­kan­nat eivät lau­la, mie­ti tuo­te­tie­to­ja kir­joit­taes­sa­si seu­raa­via kysy­myk­siä:

  • Min­kä ongel­man tuo­te rat­kai­see? Mitä hyö­tyä tuot­tees­ta on?
  • Mil­tä tuo­te näyt­tää ja tun­tuu (värit, koot, kuvat/video)?
  • Kenel­le tuo­te sopii mie­les­tä­si? Kuka on mah­dol­li­nen käyt­tä­jä?
  • Mitä tek­ni­siä tie­to­ja oli­si hyvä ker­toa tuot­tees­ta asiak­kaal­le?

Kun kurk­kaat tuon lis­tauk­sen jäl­keen esim. Mys­sy­far­min mys­syn tuo­te­ku­vaus­ta, huo­maat, kuin­ka kysy­myk­siin on vas­tat­tu hie­man run­saam­min. Muis­ta, että pidät kui­ten­kin mie­les­sä brän­di­si ja mikä on olen­nais­ta sen kan­nal­ta. Mikä on tapa­si? Mil­lä taval­la haluat jää­dä mie­leen? Mitä tun­tei­ta haluat herät­tää?

2) Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vaus on koh­dis­tet­tu kes­kei­sel­le koh­de­ryh­mäl­le

Jokai­sel­la tuot­teel­la on se oma koh­de­ryh­män­sä. Avain­koh­de­ryh­mää tuli­si puhu­tel­la sel­lai­sel­la teks­til­lä ja sisäl­löl­lä, joka uppo­aa hei­hin. Heil­le ei kan­na­ta kir­joit­taa tuo­te­ku­vaus­ta, joka on neut­raa­li tai väri­tön. Heil­le tuli­si kir­joit­taa tuo­te­ku­vaus hei­dän kie­lel­lään ja nos­taa teks­tis­sä esiin nii­tä arvo­ja, joi­ta he arvos­ta­vat. Mie­ti näi­tä kysy­myk­siä:

  • Mit­kä asiat ovat heil­le tär­kei­tä?
  • Miten voi­sit puhu­tel­la hei­tä vakuut­ta­vas­ti?
  • Mil­lais­ta huu­mo­ria he ymmär­tä­vät?
  • Mis­tä he ovat kiin­nos­tu­nei­ta?
  • Mikä on hei­dän ikän­sä, ammat­tin­sa, per­he­taus­tan­sa, muu huo­mioi­ta­va seik­ka?

Jos koh­de­ryh­mä­si ovat met­sien mie­het, kir­joi­ta kuin istui­sit hei­dän kans­saan met­sä­nuo­tiol­la ja käy­tä hei­dän suus­taan tule­via ilmai­su­ja. Jos koh­de­ryh­mä­si ovat nuo­ret muo­ti­tie­toi­set nai­set, älä tyy­dy käyt­tä­mään vain yleis­ku­vauk­sia, vaan kuvai­le, mil­tä vaa­te tun­tuu ihol­la ja mil­tä se näyt­tää kadul­la. Jos kir­joi­tat per­hee­näi­deil­le, muis­ta mil­lai­ses­sa maa­il­mas­sa he elä­vät. Ruuh­ka­vuo­sis­sa on run­saas­ti mate­ri­aa­lia. Olet­te­ko kos­kaan luke­neet esim. Varus­te­le­kan kuvauk­sia?

Jos et mie­les­tä­si osan­nut kir­joit­taa kuvaus­ta koh­de­ryh­mää­si puhut­te­le­vak­si, kysy nopea arvio sisäl­lös­tä teko­ä­lyl­tä. Käy­tä esi­mer­kik­si seu­raa­vaa promp­tia eli kehoi­tet­ta — omin sanoin Puna­ky­nä­pa­ho­lai­sen pis­toa: “Voit­ko arvioi­da tämän tuo­te­ku­vauk­sen ja ker­toa, miten hyvin se puhut­te­lee [ koh­de­ryh­mä ]? Huo­mioi eri­tyi­ses­ti kie­len­käyt­tö, vies­tin sel­keys, tuot­teen hyö­dyt ja omi­nai­suu­det sekä se, kuin­ka hyvin kuvaus vas­taa [ koh­de­ryh­mä ] tar­pei­siin ja odo­tuk­siin. Anna myös suo­si­tuk­sia sii­tä, miten voi­sin paran­taa kuvaus­ta, jot­ta se reso­noi parem­min [ koh­de­ryh­mä ] kans­sa.

3) Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vaus tukee yri­tyk­sen brän­diä

Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­sia kir­joit­taes­sa­si et sai­si unoh­taa myös­kään omaa ään­tä­si. Tämä luo uskot­ta­vuut­ta ja sitoo tuot­teet tiu­kem­min yri­tyk­see­si ja ima­goo­si. On siis hyvin tär­ke­ää, että verk­ko­kaup­pa­si tuo­te­ku­vauk­set tuke­vat brän­di­si ima­goa. Kuten edel­li­nen Varus­te­le­kan kuvauk­set osoit­ta­vat, älä tyy­dy tuo­te­ku­vauk­ses­sa tyl­siin ja per­soo­nat­to­miin sisäl­töi­hin, vaan ota teks­tiin mukaan ilmauk­sia brän­di­si mukai­ses­ti. Mikä oli­kaan värim­me, mai­nos­lauseem­me ja mit­kä oli­vat­kaan arvom­me? Oma­ke­hua saa teh­dä, mut­ta saat myös olla roh­kea ja nos­taa esiin tilan­tei­ta, joi­hin tuo­te ei mis­sään nimes­sä sovi, esim. yhteen kil­pai­li­jan tuot­tei­den kans­sa. Mikä oli­kaan erot­ta­va teki­jän­ne? Sisäl­lön­tuot­ta­jia on monia, mut­ta vain yksi Puna­ky­nä­pa­ho­lai­nen®.

4) Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vaus toi­mii kuin Call-To-Action

Myyn­tiar­jes­sa vii­mei­nen vai­he myyn­ti­kes­kus­te­luis­sa on usein tilan­ne, mis­sä asiak­kaan tuli­si päät­tää, tart­tuu­ko hän tar­jouk­seen vai ei. Jos et osaa sanoa sii­nä tilan­tees­sa akti­voi­vaa CTA:ta, kaup­paa saat­taa jää­dä saa­mat­ta. Tätä ei pidä unoh­taa verk­ko­kau­pas­sa­kaan. Verk­ko­kau­pas­sa tämä on tosin help­po teh­dä värik­kääl­lä pai­nik­keel­la sekä mata­lam­mal­la hin­nal­la kuin kil­pai­li­jal­la, mut­ta riit­tää­kö se?

Visu­aa­lis­ten nos­to­jen lisäk­si tuo­te­ku­vauk­seen kan­nat­taa sisäl­lyt­tää asia­kas­ta akti­voi­vaa sisäl­töä.

  • Oli­si­ko ole­mas­sa jotain tiet­tyä aikaa, johon tuo­te sopi­si tai jol­loin tuo­te oli­si hyvä asen­taa pai­koil­leen?
  • Voi­si­ko tuo­te­ku­vauk­seen sisäl­lyt­tää esi­mer­kik­si tar­jouk­sen tai suo­ran käs­kyn toi­mia nyt?
  • Sopi­si­ko kuvauk­seen esim. ärsy­ke tai pelo­ke, kuten jäl­jel­lä varas­tos­sa enää näin mon­ta, tar­jous on voi­mas­sa enää näin kau­an tai toi­mi­tus vii­väs­tyy run­saas­ti, jos tilaat tämän esim. huo­men­na?

Vaih­toeh­to­ja on run­saas­ti. Vain toi­mi­val­la ja sel­keäl­lä CTA:lla eli call-to-actio­nil­la saat asiak­kaan toi­mi­maan halua­mal­la­si taval­la ja tilaa­maan tuot­teen.

Jos et mie­les­tä­si osaa kir­joit­taa CTA:ta hou­kut­te­le­vas­ti, kysy nopea arvio sisäl­lös­tä teko­ä­lyl­tä. Käy­tä esi­mer­kik­si seu­raa­vaa promp­tia eli kehoi­tet­ta ja omin sanoin Puna­ky­nä­pa­ho­lai­sen pis­toa: “Voit­ko aut­taa minua luo­maan tehok­kaan call-to-actio­nin (CTA) täl­le tuo­te­ku­vauk­sel­le? Haluai­sin, että CTA on hou­kut­te­le­va ja roh­kai­see asiak­kai­ta teke­mään osto­pää­tök­sen. Huo­mioi tuot­teen avai­no­mi­nai­suu­det, koh­de­ryh­män tar­peet ja toi­veet sekä se, mikä tekee tuot­tees­ta ainut­laa­tui­sen. Anna myös muu­ta­ma vaih­toeh­toi­nen CTA, jot­ta voin vali­ta par­hai­ten sopi­van. [ Ker­ro koh­de­ryh­mäs­tä­si, ker­ro tuot­tees­ta ja sen omi­nai­suuk­sis­ta. ] “ANNA LAATIMASI TUOTEKUVAUS”.

5) Verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vaus tukee haku­ko­neop­ti­moin­tia

Kuten verk­ko­si­vu­jen teks­tit, tuli­si myös verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­set haku­ko­neop­ti­moi­da. Kir­joi­tin jo aiem­min täs­sä blo­gis­sa, että sisäl­töä tulee olla run­saas­ti, jot­ta se oli­si myös haku­ko­nei­siin tart­tu­vaa. Pahin asia, min­kä voit teh­dä, on teh­dä sama teks­ti kaik­kiin tuo­te­ku­vauk­siin. Tie­dän, se on help­poa ja kir­joit­ta­mi­nen on hir­veä työ. Tosin, jos olet käyt­tä­nyt aikaa verk­ko­kaup­pa­si suun­nit­te­luun eli olet raken­ta­nut kaup­paa­si esi­mer­kik­si tuo­te­per­hei­tä, saat­taa tuo­te­ku­vaus­ten kir­joit­ta­mi­nen hel­pot­tua. Tek­ni­set tie­dot voit jät­tää samoik­si tuo­te­ku­vauk­siin, mut­ta kuvaus­teks­ti kan­nat­taa kir­joit­taa omin sanoin jokai­sel­le tuot­teel­le. Näh­ty vai­va tuot­taa monin­ker­tai­sen tulok­sen.

Kun haku­ko­neop­ti­moit verk­ko­kau­pan tuo­te­ku­vauk­set, kiin­ni­tä huo­mio­ta seu­raa­viin seik­koi­hin:

  • Perus­ta otsi­koin­ti suo­raan suo­sit­tu­jen haku­jen poh­jal­le — tut­ki ana­ly­tiik­kaa sekä avain­sa­no­ja.
  • Sisäl­ly­tä otsi­koi­hin tuo­te­merk­ki ja käyt­tö­tar­koi­tus, jos mah­dol­lis­ta.
  • Tuo­te­per­heis­tä kan­nat­taa käyt­tää saman­lais­ta sanas­toa — syno­nyy­me­jä, käyt­töön liit­ty­viä ver­be­jä.
  • Sisäl­ly­tä kuvauk­seen aina tuot­tee­seen liit­ty­vää sanas­toa run­saas­ti 2 % sään­nöl­lä. Älä kes­ki­ty vain yhteen ter­miin, vaan mie­ti esim. 5 — 7 eri lisä­ter­miä, jot­ka täs­men­täi­si­vät enem­män asiak­kaal­le, mitä var­ten tuo­te on ole­mas­sa. Esim. auto, kuor­ma-auto, lin­ja-auto, hen­ki­lö­au­to, urhei­luau­to. Etu­lii­te muut­taa mer­ki­tys­tä run­saas­ti, eikö?

Noil­la vin­keil­lä on aina­kin hyvä läh­teä alkuun. Mitä enem­män teks­tiä, sen parem­pi. Älä syyl­lis­ty pelk­kään tuo­te­tie­to­jen kopioin­tiin. Kun panos­tat tuo­te­ku­vauk­seen, annat myös arvoa tuot­teel­le. Tämä hei­jas­tuu myös asiak­kaal­le. Jos koet, että et osaa kir­joit­taa teks­tiä mah­dol­li­sim­man moni­puo­li­ses­ti, kysy apua teko­ä­lyl­tä. Esi­mer­kik­si, jos et mie­les­tä­si osan­nut kir­joit­taa kuvaus­ta hyvin, kysy nopea arvio sisäl­lös­tä teko­ä­lyl­tä. Voit kir­joit­taa nuo kysy­myk­set suo­raan promp­teik­si eli kehoit­teik­si — omin sanoin Puna­ky­nä­pa­ho­lai­sen pis­toik­si — ja liit­tää sen jäl­keen kir­joit­ta­ma­si tuo­te­ku­vauk­sen tai kuva­kaap­pauk­sen sii­tä esim. ChatGPT:hen. Esim. seu­raa­vas­ti: “Ole hyvä ja arvioi seu­raa­va tuo­te­ku­vaus. Min­kä ongel­man tuo­te rat­kai­see? Mitä hyö­tyä tuot­tees­ta on?” Seu­raa­vak­si annat vain tuo­te­ku­vauk­se­si. Se voi antaa hyvät läh­tö­koh­dat, joi­ta kan­nat­taa poh­tia, kun haluat raken­taa toi­mi­van tuo­te­ku­vauk­sen verk­ko­kaup­pa­si tuot­teil­le. Muis­ta kui­ten­kin, että et unoh­da per­soo­naa­si ja sisäl­tö­je­si vas­taa­not­ta­jaa.