UKK — Usein kipuillaan kysymättä | UKK ja blogin muut vaihtoehdot
Kuinka usein olet saapunut sivulle, missä mainostetaan, että yrityksellämme on blogi, mutta huomaat, että sen sisältöjä on päivitetty viimeksi viime vuoden puolella? Kuinka monella yrityksellä on tällä hetkellä ns. “blogi”, mutta teksteille ei ole päivittäjää tai yksinkertaisesti yrityksellä ei ole blogattavaa asiaa sittenkään? Tuliko välilehti sivuillesi verkkosivupohjan mukana ja et ole tehnyt asialle mitään? UKK?
Aika tuttuja tilanteita, eikö? Et ole ensimmäinen, joka on tehnyt noin ja tuskin viimeinenkään. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja, miten blogille pyhitetyn laskeutumissivun saa helposti hyötykäyttöön, vaikka yritykselläsi ei olisikaan omaa tekijää tai ulkopuolista avustajaa. Blogi kuuluu tiettyihin paikkoihin, tiettyihin tilanteisiin, mutta ei välttämättä ihan jokaisen yrityksen sivuille. Joillekin meistä sana tuo mieleen puutarhat, käsityöt tai muodin. Se ei kuitenkaan ole sitä, mitä siitä voi saada irti.
Miksi blogi kannattaa perustaa?
Jos Punakynäpaholaisena saisin valita, sanoisin jokaiselle kysyjälle, että blogin kaltainen julkaisusarja kannattaa olla olemassa. Se on mahdottoman helppo tapa tuoda esille yrityksen elämää palvelutiskin takaa. Sen avulla voi avata tarinoiden kautta asiakkaille yrityksen ideologiaa ja syitä, miksi tätä työtä tehdään ja miksi tämä ala on valittu omaksi. Näillä asioilla kiinnitetään asiakkaiden huomio ja tullaan ns. asiakkaan iholle ja kosketuksiin. Näiden sisältöjen kautta yrityksesi jää helpommin mieleen ja antaa ilmaiseksi lukijalle jotain arvokasta.
Usein ajattelemme, että blogissa on vain tekstejä, mutta se voi olla paljon enemmän käyttötarkoituksesta riippuen. Sisältö voi vaihdella kirjoitetusta videoihin, videoista kuvakaruselleihin sekä podcasteihin. Valinta on aina sinun eli mikä palvelee käyttötarkoitusta. Älä siis tökkää päätäsi aina seinään, kun ajattelet sitä kirjoitetun tekstin alustaksi.
Blogin on oivallinen tapa rakentaa yrityksen brändimielikuvaa. Kirjotetuilla teksteillä, videoilla, kuvakaruselleilla tai muulla mediasisällöllä on hyvä tapa pönkittää itsetuntoa, tuoda esille omat taitonsa ja tietonsa alastaan. Näin kasvaa ns. asiantuntijarooli ja osaajakuva. Kun pääset vaikuttaja-asemaan omalla alallasi, olet saavuttanut jotain todella arvokasta.
Blogi toimii taas mahtavana välineenä inbound-markkinoinnissa. Kun sinne julkaisemasi sisällöt saavat jalansijaa aktiivisten lukijoiden kautta, tunnettuus kasvaa. Ihmiset alkavat jakamaan postauksiasi: “Ehditkö lukea Punakynäpaholaisen uusimman kirjoituksen? Siinä oli upea huomio uutisten kerronnasta. Jos et, tuossa linkki: https://punakynapaholainen.fi/kysymys-otsikossa/.” Tällaiset jakamiset muuttavat nopeasti lukijasi asiakkaiksesi, koska kaverin antama luottamus tekijälle on arvokasta valuuttaa.
Vaikka blogia käytetään usein oman toiminnan promoamiseen, sinne tuotettu sisältö on uskomattoman hyvä tapa kehittää omia taitoja mm. kirjoittamisessa, suunnittelussa ja aikataulutuksessa. Miksi näin? Kirjoittamalla harjoittelet kerrontaa huomaamattasi. Ainahan on sanottu, että harjoitus tekee mestarin, joten sama homma se on tässäkin lajissa. Kun kirjoitat, ymmärrät pian, miten asia kannattaa kertoa ja rakentaa, jotta se olisi toimiva markkinointitarkoituksessa, vuosiraportissa tai esim. hissipuheessa.
Blogi on tärkeä väline varsinkin projekteissa, koska tällaisen päiväkirjan avulla jokainen projektin jäsen on selvillä siitä, missä mennään ja mitä viimeksi on tapahtunut. Kun asiat on kirjoitettu ylös, sinun ei tarvitse toimia vain muistin varassa. Tehtävälista tarkentuu sen avulla ihan huomaamatta.
Kuten huomaat, voi loppujen lopuksi tehdä mitä vain. Sisällöt voit julkaista kokonaisena omilla sivuillasi ja sen osia voit käyttää vaikka viikon ajan sosiaalisen median viesteissäsi. Se on siis monikäyttöinen työkalu ja sen puolesta ei turhaan puhuta pelkkää hyvää.
Miksi blogia ei kannata olla sivuillasi? Voisiko esim. UKK korvata sen?
Olen aktiivinen agilityharrastaja. Jos en juokse oman koirani kanssa radalla, ohjaan toisia siinä täällä Oulussa kerran viikossa. Siellä korostan aina kahden puolen taktiikkaa. Jos osaat tehdä esteen koiran kanssa oikealta puolelta, on sen onnistuttava myös vasemmalta puolelta. Agilitykisoissa ei tuomari kysele, osaatko suorittaa esteen koirasi kanssa vasemmalta puolelta. Kuten oikeassakin elämässä, esteet tulevat eteen kyselemättä. Siksi asioita tulee ajatella aina molemmilta kanteilta. Jos puhumme paljon työkalun puolesta, pitää meidän osata sanoa myös, milloin se ei kannata. Milloin sitä ei kannata olla yrityksesi sivuilla?
Mielestäni jokaisen sisällön tulee palvella tarkoitustaan. Kun rakennat yrityksellesi viestintäsuunnitelmaa, tulee siinä pohtia jokaisen viestintävälineen merkitystä yrityksesi kannalta, esim. miksi yrityksesi tarvitsee sen ja mitä yrityksesi aikoo siellä julkaista? Mihin tarkoitukseen aiot käyttää sitä?
Blogi on siitä ilkeä väline, että se kertoo päiväkirjamaisesti tapahtumat. Siellä on usein se päivämäärä, milloin julkaisu on tehty. Lisäksi päivämääristä näkee helposti, mikä on aikaväli ja aktiivisuus. Jos yrityksessäsi ei ole valmista viestintäsuunnitelmaa ja julkaisuaikataulua, se kannattaa jättää tekemättä. Silloin se kannattaa korvata jollakin toisella tavalla.
Blogilla tulee olla tekijänsä eli yleensä kirjoitustaitoinen ammattilainen, joka osaa ottaa huomioon ympäröivän maailman tarpeet, ja ymmärtää, miten yrityksesi tuotteet saadaan sopimaan asiakkaan käteen eli vastaamaan tarpeeseen. Löytyykö yrityksestäsi sellainen, oletko yksityisyrittäjänä itse sellainen vai onko pk-yrityksessäsi palkattu henkilö tekemään juuri näitä sisältöjä?
Mitä vaihtoehtoja on olemassa?
Blogin kautta yleensä tuodaan esille yrityksen elämää ja avataan tuotteiden tarkoitusta. Voisi siis sanoa, että sitä käytetään ns. digitaalisena estraadina ja puhujapönttönä. Miten sen pakottamasta ensivaikutelmasta eli ns. päiväkirjamaisesta toiminnasta pääsee eroon?
Se voi olla:
- usein kysyttyjen kysymysten (UKK) ‑kokonaisuus. Otsikoi palsta nimellä UKK ja ohjaa asiakkaasi suoraan niiden pariin. Sieltä asiakas löytää vastauksen tarpeeseensa. Päivitykset voi rakentaa palvelemaan niitä tarkoituksia. UKK ei aina ole täsmävastaus, vaan joskus niitäkin voi tarinoida pidemminkin. Esimerkiksi, mitä pelkoja asiakkaalla on sisältömarkkinoinnin ulkoistamiseen liittyen? Vastaukseksi ei riitä silloin vain yhden virkkeen vastaus, vaan vastauksessa pitää huomioida kokonaisuus: laadun ylläpitäminen, brändikuvan vahvistaminen, yhteistyö sekä konsultointi ja sparraus.
- digitaalinen portfolio tuotteistasi ja palveluistasi. Otsikoi palsta nimellä portfolio. Vaikka hinnastosta löytyy lyhyt peruskuvaus ja hintatiedot tuotteellesi, portfoliosta voi löytyä hieman enemmän tietoa tuotteesta esim. ajatuksella, miksi valitsit tuotteeksesi tai palveluksi sisältömarkkinoinnin, mitkä olivat tärkeimmät syyt ja mihin viestintäongelmiin halusit antaa ratkaisun. Postauksiin voi lisätä videoita ja dokumentteja. Unohda siis markkinointipuhe ja aukaise tuotetta henkilökohtaisemmin.
- asiakastarinakansio. Otsikoi palsta nimellä asiakaskokemukset tai asiakastarinat. Sinne voit koota julkaisuja tai videoita asiakkaittesi kokemuksista ja ajatuksista. Samalla voit värittää julkaisuja esimerkiksi työntekijöittesi kommenteilla ihan kuvina tai videoina.
Kaikki on siis mahdollista ja vaihtoehtoja on valtavasti. Usein kokeillaan kysymättä eli UKK-lyhenne muuttuu toisenlaiseksi. Onneksi on meitä viestinnän asiantuntijoita. Blogitekstiemme ja muiden julkaisujen kautta hoksautamme teitä, kuinka viestintää voi tehdä tehokkaammin ja monipuolisemmin.