
Mitä on tehokas markkinoiva kirjoittaminen?
Työelämä sekä siviilielämäkin nykyään rakentuu tekstien ja erilaisten sisältöjen ympärille. Markkinoiva kirjoittaminen korostuu kaikkialla viestinnässämme enemmän ja enemmän, koska jokainen meistä haluaa erottua sisällöillään muista. Sosiaalinen media (Instagram, LinkedIn, Facebook, X, Threads) on pullollaan neuvoja, joilla teet sisällöistäsi tehokkaampaa ja tehokkaampaa. Olit sitten yrittäjä ja teet toimintaasi kotoa tai toimistolta, tärkein viestintä tapahtuu usein sähköpostin tai muun sähköisen viestipalvelun avulla. Kasvokkuus unohtuu silloin täysin ja tekstin arvo korostuu. Siksipä tässä blogissa pohdin, mitä on markkinoiva kirjoittaminen.
Kuinka usein kirjoittelet oheisia viestejä: “Mitä on ruokana?” “Milloin mennään?” “Milloin tulet?” “Missä olette?” Vaikka näitä esimerkkejä ei voi huippukirjallisuudeksi kutsua, kertovat ne meille sen, että keskeistä on ns. tekstipohjainen viestittely. Miten tekstistä saa puhuttelevan ja selkeän, miten tuoda näissä viesteissä esiin keskiössä tärkein viestittävä asia? Joskus tulee oltua kielellisesti todella aggressiivinen, joskus taas joukkoon mahtuu liikaa ns. ehdollista toimintaa, vaikka olisi pitänyt käskyttää. Miten saamme viesteillämme aktivoitua asiakkaamme ja markkinoitua tuotettamme/palveluamme?
Puhun valmennuksissani vaikuttavan kirjoittamisen eli markkinoivan kirjoittamisen osiossa sisäisen ja ulkoisen viestinnän eroista. Ulkoisen viestinnän osiossa nostan esiin mm. sen, millaisen kuvan yrittäjänä haluat antaa ulospäin yrityksestä ja miten viestintä on mahdollista valjastaa parhaiten tuohon tarkoitukseen. Sisäisen viestinnän osiossa nostan esiin ajatukseni siitä, miten viestintä tapahtuu yrityksen sisällä ja kuinka sisäisten viestien tulisi olla samalla tavalla markkinoivia kuin ulkoistenkin. Kun sisäistä ja ulkoista viestintää suunnitellaan, tulisi aina pohtia, kenelle on olennaista kertoa tämä tieto? Tarvitseeko kaiken tiedon mennä kaikille? Mitä haluat vastaanottajan tekevän, kun hän näkee viestisi?
Nykyään eri virastoissa esim. tietosuoja estää monia ennen hyvinkin normaaleja tapoja viestiä, koska vaikka virastoista kuulutetaan, että he ovat kaikkien kavereita ja ystäviä, tietosuoja estää suurelta osin sen lähemmän tuttavuuden. Ihmiset osaavat suojata yksityisyyden yleensä hyvin, mutta isoilla virastoilla on joskus vaikeaa viestitellä tietosuojan asettamien kieltojen lomassa onnistuneesti. Sen huomasimme esimerkiksi Helsingin tietomurrossa. Tiedon jakamisessa pitää olla tarkkana. Jos asia halutaan pitää salassa ja julkisuudelta tietämättömissä, pitää muistaa, että pienintäkään informaatiota, vaikka haluaisit olla inhimillinen ja ystävällinen vastaanottajalle, ei voi kertoa eteenpäin.
Markkinoiva kirjoittaminen ja lähtökohdat
Kun olet yrittäjä, haluat olla mahdollisimman avoin ja kertoa mahdollisimman avoimesti itsestäsi ja palveluistasi. Tämä herättää luottamusta ja on oivallinen markkinointitapa eli ns. social selling ‑toimintamalli. Kun kirjoitat tällaisia sisältöjä, pohdi kuitenkin aina, mikä tieto kuuluu kaikille ja mikä tieto ei. Missä kanavissa markkinoiva kirjoittaminen on olennaista, missä taas ei? Julkisia ja markkinoivia sosiaalisen median profiileja tarkastellessani olen huomannut muutamia puutteita.
- Ensimmäinen on juuri se, että pohditko koskaan, keitä ovat ne ihmiset, joille esittelysi teet tai joiden kanssa yleensä olet yhteydessä? Tee niin esittelystäsi kuin myös sisällöistäsi nimenomaan tälle kohderyhmälle helposti lähestyttäviä. Toitotan nimittäin valmennuksissani aina sitä, että vastaanottajakeskeisesti — kenelle kirjoitat ja kenen kanssa viestit?
- Toinen huomioni oli, että esittelyiden ja sisältöjenkin sanasto on useilla samanlaista, yksinkertaista ja sisältököyhää. Ymmärrän sen, että viestinnän tulisi olla yksiselitteistä asiakkaalle. Yksinkertaisuus on häiritsevää silloin, kun asiakkaalta odotetaan samaa tietotasoa kuin viestin kirjoittajalta. Kun viesti muuttuu asiakkaalle liian vaikeaksi, sitä ei ymmärretä tai ei haluta edes ymmärtää.
- Kolmanneksi olen huomannut, että puhekielisyys pyrkii kirjoitettuun kieleen: isot kirjaimet unohtuvat, sanat lyhenevät ja slangitermit ilmestyvät teksteihin. Nämä eivät kuulu markkinoiviin kirjoitettuihin sisältöihin, vaan niitä voi pikemminkin yritysmielessä käyttää videoilla tai keskusteluissa. Korostan aina, että puhe on kertakäyttöistä, koska sen muoto muuttuu jokaisella sanomiskerralla. Lisäksi puheella on rajattomasti tilaa eli sanat haihtuvat ilmaan heti, kun ne on sanottu. Kokeile pitää 30 sekunnin puhe samoilla sanoilla ja järjestyksillä 10 kertaa peräkkäin? Älä lue sitä paperilta. Onnistuiko?
Kun kirjoitetaan, pitää pyrkiä pois kertakäyttökulttuurista. Kirjoitetuilla viesteillä on tarkoitus jäädä olemaan ja tavoittaa mahdollisimman moni. Näin jokainen vastaanottaja ymmärtää sanoman samalla tavalla ja sisältö toimii odotetulla tavalla. Digiaikana blogien kirjoittaminen on ihana tapa viestiä. Miksi? Voit kirjoittaa sisältösi tänne haluamassasi muodossa, kehittää sitä tekoälyn kanssa ja lopulta julkaista valmiin version. Kun aika kulkee eteenpäin, blogi säilyy, puheet unohtuvat. Lisäksi digitaalisuuden ansiosta, blogia voi aina päivittää ajankohtaisemmaksi halutessaan, koska mitään ei ole kiveen kirjoitettu.
Markkinoiva kirjoittaminen ja ensivaikutelma
Nyt olemme määritelleet, mitä markkinoiva kirjoittaminen on. Keskeistä markkinoivassa kirjoittamisessa on aina pohtia, kenelle sitä sisältöä tuotat — oli sitten kyse blogista, verkkosivujen sisällöistä, sosiaalisen median päivityksestä, sähköpostista, tiedotteesta tai ihan vain tekstiviestistä. Huomasin, että tästä unohtui pois eräs erittäin tärkeä sisältö, jota emme usein edes ajattele.
Eräs markkinoivan kirjoittamisen ensimmäinen löydetty sisältö ja ensivaikutelman antaja on yrityksen esittelyteksti yritysprofiileissa esimerkiksi LinkedInissä. Esittelytekstit sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla ovat kirjoitetussa maailmassa ensivaikutelman luojat. Niissä ei ihan heti ole mahdollista mennä ja puristaa potentiaalisen yhteistyökumppanin tai asiakkaan kättä, vaan ne antavat asiakkaalle vinkin, miksi yritykseesi tulisi tutustua lähemmin.
Ota seuraavat seikat siis huomioon kaikissa teksteissäsi ja etenkin esittelyssäsi, kun haluat rakentaa sen avulla mieleenpainuvan ja markkinoivan ensivaikutelman:
- Mihin yhteyteen teen tämän esittelyn? Ketkä lukevat sen? Kenelle se on tarkoitettu? Onko tili henkilökohtainen vai julkinen? Työyhteisölle vai ystäväpiirille? Koska olen Punakynäpaholainen, yritysten sisällöntuottaja, copywriter sekä graafinen osaaja, puhun aina yrittäjille — yksityisyrittäjille ja pk-sektorin hallinnolle. Yritykseni sisällöt ovat kaikki julkisia ja tarkoitettu työyhteisöille.
- Kerro, miksi olet, mikä olet? Mitkä polut toivat sinut tähän? Mitä asioita haluat nostaa esiin esittelyssäsi? Kun väität jotain, anna myös jokaiselle peruste, miksi näin. Jos olet lentäjä, millainen lentäjä olet, millaista on olla työkaverisi? Jos olet kirjailija, millainen kirjailija olet ja mitä sinusta sanotaan? Olen kirjoittanut omille verkkosivuilleni esittelysivun tarkoituksella. Se on tarinallinen ja kertoo taustoistani sekä matkan, miten olen päätynyt Punakynäpaholaiseksi.
- Säväytä — tuo esiin jotain omaa. Mikä on toimessasi arvostettu ominaisuus? Voisitko antaa siihen oman säväyksen tai tuoda sen jollakin persoonallisella sekä humoristisella tavalla esiin? Olen päättänyt säväyttää jo nimelläni Punakynäpaholainen. Moni asiakkaani on sanonutkin, että se sai hänet tutustumaan tekemiseeni enemmän.
- Kun olet kirjoittanut nämä, käy läpi verbit ja muuta ne aktiivisiksi ja tekeviksi eli kaikki passiivit pois tai persoonattomat verbit pois tekstistä. Sinä olet tekijä ja toteuttaja. Muuta kaikki minä-muotoon ja yleisesti yhteisöistä puhuttaessa me-muotoon.
Kun olet pohtinut nämä kysymykset ja tarkastellut profiilejasi nämä kysymyksen mielessäsi, kerää vastauksista yhteen toimiva kokonaisuus. Käy läpi historiasi, kasaa ylös ominaisuuksia, joissa olet loistanut. Vasta sen jälkeen kirjoita lopullinen teksti eli esittelysi. Sitä on markkinoiva kirjoittaminen. Ilman taustatietoa et voi tehdä tarpeita täyttävää kokonaisuutta. Kun olet valmis, käytä se ulkopuolisten silmien kurkattavana. Palaute on aina tärkeää. Pyydä esimerkiksi sen yhteisön jäsentä, jolle kirjoitat sen, arvioimaan se.
🍎 Ps. Jos sinulla ei ole käytettävissä tai lähellä henkilöitä, jotka voisivat kehittää sisältöäsi tai antaa siitä neutraalia palautetta, ota tekoäly avuksesi. Kopioi tekstisi ja käytä esim. seuraavaa promptia, kehoitetta tai parhaiten sanottuna Punakynäpaholaisen pistoa: “Haluan palautteen kohta antamastani esittelytekstistä. Teksti on kirjoitettu [ tarkoitus ] [ kohderyhmä ]. Kerro minulle, miten kehitän sitä niin, että se vetoaisi [ kohderyhmä ] ja saisi heidät [ toiminto eli tekemään mitä ]. Onnistuisiko?”. Tämän jälkeen tekoäly pyytää tekstisi. Olen huomannut, että joissakin tilanteissa pyyntö ja teksti kannattaa aina lähettää erikseen. Siitä on hyvä lähteä kehittämään sisältöä eteenpäin.