“Narcoleptics Sleep Around” — Oletko sinä lukutaitoinen?
Kun kyseinen lause luki rinnassani keväällä 2007, opin, mitä todella tarkoittaa termi lukutaitoinen. Olin vaihtanut opetusvaatteeni arkisempiin, siirtynyt oppilaitokselta juna-asemalle ja olin matkalla kohti Oulua. Yhden juna oli vanhempaa mallia, jossa oli vielä vanhan ajan “VIP-vaunu”. Se toimi silloin tosin myös lemmikkieläinvaununa. Pidin kovasti vaunusta, koska istuinten väli oli harvempi, penkit olivat isommat sekä vaunua koristivat tapetit ja penkkejä puiset käsinojakoristeet. Lisäksi ihmisiä ei juuri koskaan siellä näkynyt. Tällä kertaa sinne oli eksynyt vanhempi mies, jolla alkoi jokin asia vipattaa, kun hän kiivaasti tarkkaili rintojeni päällä lukevaa tekstiä: “Narcoleptics Sleep Around.” Onneksi tuttu konduktööri kävi tiuhaan vaunussa, jotta 100 km Ouluun sujui rauhallisesti. Sain lukea lehteni ilman keskeytyksiä sekä ottaa tarvitsemani päivätorkut.
Sisällöntuottaminen on vaikea laji, koska suomen kieli on ankara lukutaidottomalle. Vaikka kyseinen lause luki rinnassani englanniksi, voi sen ymmärtää monin tavoin tuntematta taustoja. Yksinkertaisin ihminen ymmärtää sen halujensa kautta, tuttuni tietävät merkityksen laajemmin. Olen nimittäin sairastanut kyseistä tautia 18-vuotiaasta asti.
Se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun käytin T‑Shirt Hellistä ostamaani paitaa ilman turvallista seuraa. Tässä kokemuksessani kiteytyy juuri se, että kun termi irrotetaan kontekstista, koetaan se omien halujen ja toiveiden mukaisesti ennemmin kuin perehdytään, tutkitaan sekä selvitetään taustoja syvemmin.Lukutaitoinen ihminen ymmärtää tutustua myös ympäristöön, missä tarinoita käytetään ja miten ne liittyvät henkilöihin tai paikkaan.
Väärinymmärryksen syyt
Sisällöntuottaminen on mielestäni korkeimmassa merkityksessään opastamista oikeaan suuntaan. Kun ajatellaan sisällöntuottamista yrityksen näkökulmasta, sisällöt usein kertovat, avaavat sekä taustoittavat yrityksen toimintaa ja tekevät yrityksen toiminnasta sekä palveluista ymmärrettäviä ulkopuolisillekin — asiakkaille. Jos yrityksen sisällä ymmärretään tarkasti toiminnan tarkoitus sekä päämäärä, tulisi se välittyä julkaistujen sisältöjen kautta myös potentiaaliselle asiakkaalle. Jos aihe on helposti ymmärrettävä ja jokapäiväinen, sisältöjen tuottaminen sekä ymmärtäminen on helpompaa. Yksinkertaistettuna, jos erityisosaamista on tehdä erinomaisia keittiöremontteja, tuskin julkaistaan sellaisia sisältöjä, joissa kerrotaan, miten tehdään laadukas kylpyhuoneremontti. Silloin ennemmin mielellään tarinoidaan ja kerrotaan, miten onnistunut keittiöremontti on tehty — sanallisesti ja videolla.
Suomen kieli ja minimalismi — Less is more
Suomen kielen viehättävyys on sen ekologisuus eli sama sana voi sopia moneen tarkoitukseen, esimerkiksi sanalla voi olla jopa yli kaksikymmentä eri merkitystä riippuen sanan kontekstista eli käyttöyhteydestä. Vaikka tämä voi olla helpottava ominaisuus, on se myös ongelmallinen ominaisuus. Lukutaitoinen henkilö ei kaipaa lisäselvityksiä, mutta tämä ei ole normi valitettavasti. Jotta käytetty termi ymmärrettäisiin oikein, sen käyttö pitää yleensä selostaa tarkasti vastaanottajalle ja liittää se ymmärrystä tukevaan sanastoon. Jos vastassa on alasta tietämätön tai lukutaidoton, on tällainen merkityksen tukeminen erityisen tärkeää. Käytetyn termistön ympäristö on avattava myös lukijalle, jotta väärinymmärrystä ei tapahtuisi.
Sisällöntuottaminen on yhteistyötä
Kohtaan asiakasyrityksiä palvellessani joskus epäilijöitä. “Et ole alamme asiantuntija.” En tietenkään voi heti olla seppä ja tekijä, koska sisällöt eivät synny hetkessä. Ne syntyvät yhteistyössä. Tästä syystä otan käyttöön oman osaamiseni eli tiedonhaku- sekä lukutaitoni. En voi sanoa niin, että olisin asiakkaani alan asiantuntija ja tekijä, vaan olen oman alani asiantuntija ja erittäin lukutaitoinen. Tiedon yhdistäminen vaatii osaamista ja tähän harjaannuin äidinkielen opettajana toimiessani. En opettanut vain yhdelle alalla suomea, vaan rakensin kursseja aina sosiaali- ja terveyspuolelta kaivostyöntekijöille. Kurssit eivät syntyneet tyhjästä, vaan vaativat aina oman taustatyönsä.
Punakynäpaholaisena työtäni on selvittää ja hahmottaa asiakkaani toiminta. Siihen tarkoitukseen olen kehittänyt metodini. Palvelumuotoilemalla saan aika nopeasti selville, mikä on asiakkaani tuote ja sen erottava tekijä, ketkä ovat tärkeimmät asiakkaat ja mitkä ovat ne kanavat, joista heidät tavoittaa. Tämän jälkeen pääsemme yhdessä rakentamaan kokonaisuuden — asiakkaana hän antaa tähän projektiin oman osaamisensa ja minä omani. Näin saamme usein aikaan varsin rikkaan kokonaisuuden, jolla on hyvät tulokset myynnin suhteen.

Blogitekstin kirjoitti digitaalisen sisältömarkkinoinnin asiantuntija
Henna Eklund | Punakynäpaholainen®
Olen sisältöjen intohimoinen kehittäjä, toteuttaja sekä kouluttaja. Jos minun pitäisi kuvailla jollakin tavalla intohimojani, olisin ”ikiharjoittelija”. Nälkäni oppia lisää ei lopu koskaan. Avaan huomioita blogissani Sinulle ymmärrettävästi sekä selkeästi. Odotan aina lukijoiltani kommentteja, joten anna niitä lähettämällä sähköpostia: henna@punakynapaholainen.fi.
Kärsitkö sisältötiltistä? Varaa ilmainen etäpalaveri ja keskustellaan!
Ps. Joko tilasit uutiskirjeeni Linkedinissä? Tilaa Haavi auki viestien virrassa!