
Tiesitkö, että luetun ymmärtäminen on avain menestykseen?
Kevään päättää virallisesti valmistujaisviikonloppu. Onnea jokaiselle valmistuneelle! Olette saavuttaneet merkittävän virstanpylvään elämässänne, ja edessänne on tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia. Nyt, kun olette valmiita astumaan työelämään ja/tai jatko-opintoja kohti, on tärkeää miettiä, mitä taitoja tarvitsette menestyäksenne ja erottautuaksenne joukosta. Punakynäpaholaisena korostan aina yhtä taitoa. Mielestäni yksi keskeisistä taidoista, joka tulee olemaan korvaamaton tulevaisuudessanne, on lukeminen ja sitä kautta myös luetun ymmärtäminen.
Miksi nostan moisen taidon esiin? Kaikkihan meistä osaa lukea, ja siten myös luetun ymmärtäminen kuuluu perustaitoihin? Lukeminen ja tekstin analysointi eivät ole pelkästään termejä opiskeluaikana, vaan ne ovat elintärkeitä taitoja myös työelämässä ja henkilökohtaisen kehittämisen näkökulmasta. Lisäksi tänä päivänä lukutaito ei tarkoita vain kaunokirjallisuuden tai artikkelien ymmärtämistä – se tarkoittaa pikemminkin monilukutaitoa. Monilukutaidolla tarkoitan kykyä tulkita, arvioida ja käyttää erilaisia tekstimuotoja, kuten verkkosisältöjä, dataa, visuaalista informaatiota ja tekoälyn tuottamaa tekstiä hyväksi tiedonhankinnassa. Monilukutaito auttaa omaksumaan uutta tietoa, analysoimaan monimutkaisia asioita ja tekemään parempia päätöksiä. Kun hallitset tämän taidon, voit myös kommunikoida tehokkaammin ja vakuuttavammin, mikä on arvokasta kaikilla urapoluilla.
Miksi monilukutaito on arvokas taito työelämässä?
Tietoa omaksutaan parhaiten lukemalla sekä lukemisen pohjalta tehtyjen muistiinpanojen kautta. Miksi luulet, että hyvin usein puhutun sisällön (esim. luennot, haastattelut, puheet, verkkoluennot tai podcastit) rinnalta löydät sisällön konkreettisena tekstinä, esim. tekstityksenä tai jopa transkriptinä? Kun voit seurata luentoa tai muuta puhuttua sisältöä tekstinä, pystyt keskittymään sisältöön paremmin, voit tehdä muistiinpanoja monipuolisemmin sekä voit palata sisältöön eli kerrata siitä sellaisia kohtia, jotka jäivät mieleesi tai joihin haluat perehtyä paremmin.
Monilukutaito korostuu myös siksi, että yhä useampi meistä käyttää tekoälyä työvälineenä säännöllisesti. Kun koneen kanssa keskustellaan, korostuu silloin kriittinen lukutaito eli taito ymmärtää ja arvioida koneen tuottamaa tekstiä ja tietoa kriittisesti. Lukutaito ei ole vain passiivista tiedon vastaanottamista, vaan aktiivista merkitysten rakentamista, lähdekritiikkiä ja kysymysten esittämistä.
Työelämässä ei enää tule läksyjä, ei käsketä lukea eikä velvoiteta tekemään kotitehtäviä. Tiedonhankinnan pitää tapahtua omaehtoisesti. Kun osaat lukea sekä ymmärrät lukemasi turhaan ponnistelematta, tiedonhankinta on helpompaa ja se ei jää yksipuoliseksi. Olet siten myös valmis hakemaan tietoa useammista lähteistä ja osaat yhdistää hankkimiasi tietoja keskenään kokonaisuuksiksi. Näin syntyvät usein innovaatiot, uudet tavat toimia sekä kehitystyöt toimialoilla sekä juuri tällainen lukutaito tukee päätöksentekoa.
Missä tilanteissa lukutaito korostuu työelämässä? Tässä muutama konkreettinen esimerkki:
- Projektinhallinta: Ymmärrät monimutkaisia dokumentteja nopeasti ja tarkasti, mikä tehostaa projektien hallintaa ja raportointia.
- Tiedonhankinta: Löydät ja analysoit olennaiset tiedot päätöksenteon tueksi.
- Viestintä: Valmistaudut neuvotteluihin ja kokouksiin lukemalla materiaalit etukäteen, mikä parantaa viestintä- ja neuvottelutaitojasi.
- Oppiminen: Omaksut uutta tietoa nopeasti, mikä tukee jatkuvaa itsensä kehittämistä.
- Sääntöjen ymmärtäminen: Tulkkaat lakisääteisiä ja sääntelyasiakirjoja tarkasti, mikä estää virheitä ja oikeudellisia ongelmia.
- Markkinointi: Analysoit asiakaspalautetta ja markkinatutkimuksia, mikä parantaa markkinointistrategioitasi.
- Innovointi: Saat uusia ideoita monipuolisesta lukemisesta, mikä auttaa luovassa ongelmanratkaisussa.
- Johtaminen: Pysyt ajan tasalla johtamis- ja henkilöstöhallinnon tutkimuksista ja sovellat niitä käytäntöön.
Näissä tilanteissa monilukutaito tekee sinusta arvokkaan ja erottuvan työntekijän.
Luetun ymmärtäminen ja monilukutaidon kehittäminen
On olemassa monenlaisia tapoja kehittää monilulkutaitoa. Esittelen seuraavaksi muutaman hyvin yksinkertaisen tavan, joilla voi aloittaa:
- Lue monipuolisesti: Lue paljon erilaisia sisältöjä, kuten fiktiivisiä romaaneja sekä työhön ja ammattialaan liittyviä artikkeleita, kirjoja, raportteja ja blogeja. Tämä auttaa laajentamaan sanavarastoa ja tutustumaan erilaisiin kirjoitustyyleihin ja näkökulmiin. Voit valita esimerkiksi kuukausittain yhden kaunokirjallisen, yhden tietokirjan ja muutaman artikkelin sinua kiinnostavista aiheista. Aloita pienestä ja tee lukemisesta tapa.
- Ekstra-vinkki: Pidä lukupäiväkirjaa, johon kirjaat lukemasi teokset ja niistä saamasi oivallukset. Voit kirjata lukemasi kirjat kalenteriisi tai käyttää apuna sovelluksia, kuten Goodreads.
- Ekstra-vinkki: Pidä lukupäiväkirjaa, johon kirjaat lukemasi teokset ja niistä saamasi oivallukset. Voit kirjata lukemasi kirjat kalenteriisi tai käyttää apuna sovelluksia, kuten Goodreads.
- Aseta lukemiselle tavoitteita: Tavoitteeksi voi asettaa edellisessä kohdassa antamani esimerkin tai sitten aloittaa helpommin eli lue yksi kirja kuukaudessa tai seuraa tietyn alan uutisia päivittäin. Tavoitteiden asettaminen auttaa Sinua pitämään lukemisen säännöllisenä osana arkea.
- Ekstra-vinkki: Jos kaipaat ulkoista kannustajaa, voit liittyä lukupiiriin tai perustaa oman ryhmän, jossa jaatte lukukokemuksianne ja keskustelette niistä.
- Ekstra-vinkki: Jos kaipaat ulkoista kannustajaa, voit liittyä lukupiiriin tai perustaa oman ryhmän, jossa jaatte lukukokemuksianne ja keskustelette niistä.
- Tee muistiinpanoja ja pohdi: Kun luet, keskity tekstiin kunnolla. Vältä häiriötekijöitä ja anna itsellesi aikaa syventyä lukemaasi. Pidä vieressäsi muistikirjaa tai digitaalista sovellusta, johon voit kirjoittaa ylös ajatuksia ja kysymyksiä. Palaa niihin lukemisen jälkeen ja pohdi, miten ne liittyvät muihin tietoihisi tai kokemuksiisi. Tämä auttaa jäsentämään ja muistamaan luetun paremmin.
- Ekstra-vinkki: Kun kirjoitat muistiinpanoja, käytä erilaisia tekniikoita, kuten miellekarttoja, tiivistelmiä tai kysymys-vastaus-muotoisia muistiinpanoja. Kokoa muistiinpanosi aihealueittain, jotta voit helposti palata niihin myöhemmin.
- Ekstra-vinkki: Kun kirjoitat muistiinpanoja, käytä erilaisia tekniikoita, kuten miellekarttoja, tiivistelmiä tai kysymys-vastaus-muotoisia muistiinpanoja. Kokoa muistiinpanosi aihealueittain, jotta voit helposti palata niihin myöhemmin.
- Keskustele ja jaa ajatuksia: Luetun ymmärtäminen kehittyy myös keskustelujen kautta. Keskustele lukemistasi teksteistä muiden kanssa. He voivat olla ystäviä, kollegoita tai vaikka sometuttuja. Keskustelu auttaa syventämään ymmärrystä ja tuo esiin uusia näkökulmia.
- Ekstra-vinkki: Järjestä keskusteluhetkiä ystävien tai kollegoiden kanssa, joissa käsittelette lukemaanne. Voitte perustaa esimerkiksi WhatsApp-ryhmän tai Facebook-ryhmän, jossa jaatte lukuvinkkejä ja pohditte yhdessä lukemianne sisältöjä. Osallistukaa myös webinaareihin, seminaareihin ja kirjallisuustapahtumiin, joissa voitte keskustella muiden osallistujien kanssa.
Jokaiselle valmistuneelle tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia ja jännittäviä haasteita. Muistakaa, että oppiminen ei lopu valmistumiseen, vaan se on elinikäinen prosessi. Lukemalla enemmän jatkat osaamisesi kehittämistä, koska se osoittaa, että olet utelias ja avoin uusille tiedoille ja kokemuksille. Uskokaa itseenne ja omiin kykyihinne. Tulevaisuus on teidän käsissänne – ottakaa siitä kaikki irti! Onnea matkaan ja menestystä tuleviin seikkailuihin!