3 näkökulmaa työnhakuun — rekrytointiviestintä tehokkaammaksi
Kun teet työnhakua, eteen saattaa tulla SE ilmoitus, joka saa sinut henkäisemään: “Wau! Tuossa on juuri sellainen ilmoitus, minne haluaisin lähettää hakemuksen.” Paneudut hetken ilmoitukseen, esiin nousee muutama oudompi sana. Googlaat sanat, pohdit samalla, miten voisin osaamisellasi ja työkokemuksellasi täyttää hakemuksessa esiin nostetut ominaisuudet ja taidot. Aloitat hakemuksen kirjoittamisen, ja jokin tökkii. Rekrytointiviestintä kaipaa suunnitelman. Onko sinulla jo sellainen? Haluatko 3 näkökulmaa työnhakuun?
Esittelen seuraavaksi kolme erilaista näkökulmaan työnhakuun. Mielestäni kaikkia sisältöjä tulisi tarkastella aina eri näkökulmista — ainakin lähettäjän ja vastaanottajan. Työnhaussa myös työpaikan eli kuinka uusi ihminen sopii yhteen nykyisten työntekijöiden kanssa.
Jokainen meistä on kirjoittanut edes jonkinmoisen työhakemuksen joskus elämässään, eikö? Suurin osa meistä on kirjoittanut ainakin yhden sellaisen koulun penkillä keksittyyn työpaikkaan. Osa meistä on kirjoittanut niitä useamman koulun penkillä kirjoitetun lisäksi. Muistat ehkä joitakin niitä asioita, mitä pitikään huomioida tai mitkä asiat piti vähintään esitellä? Mikä ero olikaan ansioluettelolla ja CV:llä? Miten CV:stä saatiin keskusteleva, informatiivinen, houkutteleva? Onko ansioluettelolla enää merkitystä? Sehän on meillä jokaisella jo Linkedinissä, eikö? Rekrytointiviestintä kaipaa suunnitelman, ja sitä suunnitelmaa tehdessä on hyvä käyttää ammattilaisen apua.
Videoiden kautta persoona toisella tavalla esille työnhakuun
Ihana on ollut huomata, kuinka nykyään videotakin osataan käyttää osana työnhakuprosessia. Olet varmasti lukenut uutisointeja, joissa video on avannut aivan uudenlaisia ovia työnhakijoille. Toisaalta videot ovat myös vaikeita, jos niitä ei osaa tehdä eikä hallitse välttämättä siinä vaadittua tekniikkaa. Itsekriittisyys voi vielä halun tehdä mitään. Tiesitkö, että kukaan meistä ei ole seppä syntyessään, vaan harjoitus tekee mestarin. Tästä syystä videoillakin tulisi olla oma suunnitelmansa. Niillä tulisi olla punainen lanka, joka ohjaa tekijää ja kokijaa läpi prosessin hukuttamatta ideaa. Kun potentiaalinen pomosi näkee videosi, hän haluaa nähdä osaamista eli videosi on oltava toimiva kokonaisuus. Pohdi siis, miten saat tuotua osaamisesi esiin Eikä tässä vielä kaikki ‑ajatuksella.
Pohdi siis videota tehdessäsi seuraavia:
- Miten herätät haluamasi työnantajan huomion?
- Mitkä ovat vahvuutesi, joita haluat tuoda esiin? Kerro niistä yksi kerrallaan.
- Oletko saanut suosituksia? Voisivatko suosituksen antajat kertoa ne videolla?
- Mitkä asiat avaavat persoonaasi?
- Mikä on lupauksesi työnantajalle?
Suositukset osana työnhakua
Viimeisen vuoden aikana olen avustanut muutamia yksityisiä henkilöitä heidän työnhakunsa kanssa. Olen ollut tukena, kun hakulomakkeita on rakenneltu. Työnhaussa oleelliseen osaan nousee myös LinkedIn. Ovathan tietosi ajantasaiset siellä? Onhan sinulla tili? Tiesithän, että LinkedIn ei ole vain sähköinen ansioluettelo, vaan aivan muuta. LinkedIn on avannut uusia mahdollisuuksia esitellä osaamista ja tuoda esiin taitoja sekä verkostoja. Se on myös yrityksille hyvä kanava verkostoitua ja tuoda esiin työyhteisöä. Jos työntekijä on tyytyväinen, näkyy se siellä työnantajan postausten aktiivisina tykkäyksinä ja jakoina.
Kirjoitin aiemmin hyvän blogi-päivityksen siitä, miten toiselle voi antaa suosituksen LinkedInissä. Mielestäni se on olennaista jo tässä maailmassa — miten voidaan kehua toista ja suositella toisen kykyjä. Joko sinulle on suositus? Haluaisitko kirjoittaa sellaisen hyvälle työntekijälle tai työkaverille? Lähes joka paikassa kysytään aina suosituksia, ja jos edellinen työnantaja on pitänyt paljon työntekijästään ja ei ole jostain syystä onnistunut pitämään häntä talossaan, suosituksen antaminen positiivisessa mielessä on vähintä, mitä voit tehdä hänen hyväkseen.
Rekrytointiviestintä yrityksen näkökulmasta
Työnhakua tapahtuu kaiken aikaa. Kun töistä kuuluttaa, pitää huomioida muutamia asioita. Missä haluat ilmoittaa avoinna olevasta työpaikasta? Riittääkö, että kuulutat siitä esim. yrityksesi verkkosivuilla vai pitäisikö hakukuulutus luoda jonnekin muualle, esim. TE-toimiston sivuille tai alasi omaan työpaikkakuulutuksia julkaisevaan verkkopalveluun. Tiesitkö, että työnhaun voi toteuttaa myös rekrytointifirma ja henkilöstövuokrausfirma?
Seuraavaksi tulisi miettiä, mitä työnhakukuulutuksessa tulisi sanoa. Tietysti tulisi esitellä oma yritys jollakin tavalla, mutta riittääkö vain linkki? Miten tarjoamasi työpaikka eroaa muiden joukosta? Haluatko sittenkään erottua? Mitkä olisivat olennaisimmat asiat työpaikassa, jotka saisivat työnhakijat innostumaan yrityksestäsi ja avoinna olevasta työpaikasta? Työnhakukuulutuksen ei tarvitse sisältää koko yrityksesi kehityshistoriaa, vaan sen tulisi avata ovi, josta kiinnostunut hakija voi astua sisään sekä tutustua lisää yrityksen tarpeisiin ja ilmapiiriin. Tiesitkö, että myös työnantajat ovat alkaneet tehdä työnhakukuulutusvideoita?
Työnhakuprosessi on monivaiheinen matka, joka alkaa usein juuri siitä hetkestä, kun silmiemme eteen avautuu unelmien työpaikkailmoitus. Siksi onkin olennaista suunnitella rekrytointiviestintä huolellisesti ja tarvittaessa hakea ammattilaisen tukea rekrytointiprosessiin. Aloita siis päivittämällä ansioluettelosi ja LinkedIn-profiilisi, mieti miten voit hyödyntää videoita osana hakuprosessiasi ja harkitse suositusten pyytämistä verkostoltasi. Muista, että jokainen työnhakuprosessi on mahdollisuus oppia ja kehittyä – käytä siis hyväksesi tämän blogin tarjoamat vinkit ja tee vaikutus tulevaan työnantajaasi.